ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Şeker kaçakçılığına ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni



29/05/2008

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





Doğu ve Güneydoğu’da, son aylarda, çok sayıda firmanın kesme şeker tesisine üretim izni almak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na başvurduğu ve bakanlığınızın görüş sorduğu Şeker Kurumu’nun, denetimi zor olduğu gerekçesi ile bu talepler için olumsuz görüş bildirdiği öğrenilmiştir.

Kesme-küp şeker tesisi olarak üretim izni alan firmaların, yurt içindeki fabrikalardan, kaçak şeker işleme faaliyetlerini kamufle etmek için düşük miktarlarda şeker alırken; İran, Irak ve Suriye’den getirdikleri yüksek miktardaki kaçak şekeri burada işleyerek, yurt içi piyasaya sürdükleri ve bu firmaların, şeker kaçakçılığı ile vergi kaybına neden olup, haksız rekabet yarattıkları bilinmektedir.

Doğu ve Güneydoğu’dan, emniyet kurumları ve savcılıklar tarafından Şeker Kurumu’na gönderilen çok sayıda şeker örneğinden yapılan analiz sonucunda yaklaşık yüzde 72’sinin, Türkiye’de üretimi olmayan kamış şekeri olduğu belirlenmiştir.

Aynı zamanda bazı şeker işleme firmaları, kaçak şekeri kamufle etmek için, gümrüklerde yakalanıp, daha sonra TASİŞ tarafından satışa çıkarılan kaçak şekeri almakta ve denetimlerde bu faturaları göstererek, “Gümrüklerden aldığım şekeri kullanıyorum” diye savunma yaptıkları bilinmektedir.


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Bakanlık olarak bu kaçakcılıktan haberiniz varmıdır? Eğer var ise bu kaçakcılığın önüne geçmek için nasıl çalışmalar yaptınız?

2- Doğu ve Güneydoğu’da kaç firma kesme şeker tesisine üretim izni almak için başvurmuştur? Bunların illere göre dağılımı nasıldır?

3- Bu kaçakcılığın önlenmesi için diğer bakanlık ve kamu kurumlarına uyarılarda bulundunuz mu?

4- Bu üretimi yapan fabrikalara ani denetimler yaparak, numune aldınız mı? Bu numunelerde kaçak ürün tespit ettiniz mi? Ettiyseniz bu fabrikalara ne gibi işlem ve yaptırımlar uyguladınız?

5- Bu kaçakçılığın ülkemiz tarımına olan zararını tespit ettiniz mi? Ettiyseniz zararın rakamsal büyüklüğü nedir?

,